Vápník, to je vedle vitamínu C na veřejnosti snad nejvíce skloňovaný prvek, který naše tělo potřebuje. Ne snad, že by byl pro tělo spolu s vitamínem C ten nejdůležitější, to nelze určit o žádném z vitamínů, minerálů či stopových prvků, rozhodně se ale nesmí zanedbat u malých dětí, které prochází růstem. Kosti totiž vápník velmi vyžadují.
Vápník zvaný též kalcium je totiž potřebným stavebním prvkem pro lidské kosti a zuby, ale také pro svaly i nervy. Dále pak kontroluje správnou a pravidelnou činnost srdce. Již jen málokdo ví, že také pomáhá při tvorbě trávicích enzymů a některých hormonů. Úkolem vápníku je i přenos mezi nervovými buňkami, takže mu vděčíme za hojení odřenin a srážení krve.
Bez přijímání vápníku není možné dlouhodobě přežít (to samozřejmě platí i o dalších vitamínech). Je proto nutné usilovat o jeho pravidelné doplňování. Nízký přísun vápníku způsobuje osteoporózu a paradontózu, za vinu má i obecnou křehkost kostí. V neposlední řadě pak může zavinit i velmi zákeřnou nemoc - roztroušenou sklerózu.
Mnozí asi sami dobře vědí, že bohatým a spolehlivým zdrojem vápníku je mléko, ruku v ruce se všemi dalšími mléčnými výrobky. Mléko samo o sobě, tvaroh, jogurty, sýry, smetana...to vše tvoří základ zdravé stravy a také základ denního přísunu vápníku. Pozor je třeba dávat jen na tavené sýry, které jsou ve své podstatě velmi slané a ještě obsahují ve velkých dávkách nevhodné tavicí soli. U všech mléčných produktů však platí doporučení, že by se neměly v jídelníčku objevit vícekrát jak 2x za den. Při vyšší konzumaci by totiž mohly zatěžovat trávicí soustavu. Vápník je proto vhodné přijímat i skrze další zdroje.
Těmi mohou být i jiné potraviny. Vysokým obsahem kalcia se tak například může pochlubit tofu a další výrobky ze sóji, stejně jako sója samotná upravená na všechny způsoby. Tyto potraviny se hodí pro všechny, kteří mají na mléko alergii nebo se mu záměrně vyhýbají. Ze suchých plodů lze coby dárce vápníku jmenovat mandle a ořechy a jádra všeho druhu.
Ze světa zeleniny se doporučuje konzumovat špenát, zelí, brokolici, celer, zelené fazolky, kapustu, chřest, nebo okru. Z říše ovocné pak pomeranče, grepy, citrony, jablka, banány nebo broskve.
Aby toho nebylo málo, vápník se nachází dále ještě v hnědém cukru, v semenech fenyklu, semenech sezamu, v bazalce, oreganu, skořici, hřebíčku, česneku, rozmarýnu, kopru, tymiánu a v mnoha dalších kořeních a bylinkách. Zdroje jsou tedy pestré a stačí jen na kalcium pamatovat!
Než se ale necháte zmýlit tím, že samotná konzumace vápníku stačí k tomu, abyste byli dokonale zdraví, je třeba si osvěžit učivo ze základní školy. A to takové, že k uložení vápníku do těla je zapotřebí vitamín D. Ten se tvoří v naší kůži vystavené slunečnímu svitu. Vitamín D doplňkově získáme též konzumací ryb, zejména pak lososa.
Nyní by se hodilo předeslat, co všechno nás čeká za obtíže, pokud svému tělu dostatek vápníku nedodáváme. Mezi časté komplikace objevující se při nedostatku vápníku totiž patří zejména nervová onemocnění (například deprese nebo ztráta paměti), brnění rtů či jazyka, lokální bolesti svalů, křeče obličejových svalů. Dále pak hrozí šedý zákal, osteoporóza, křivice, kazy zubů a celkové oslabení jejich stavu, časté zlomeniny a další.
Závěrem lze dodat, že do mnoha potravin je dnes již vápník uměle přidáván. Sledovat tak můžete obaly například ovocných džusů nebo snídaňových cereálií. Ve zdravé výživě si pak můžete obstarat také rýžové nebo sójové mléko!