Hlíva ústřičná

01.10. 2013 • Zdraví 958x

Název vypovídá o ledasčem, ale neznalý by stěží tipoval, že jde o houbu, která má výtečný účinek na lidský organismus. Dá se sehnat v běžné prodejně potravin, nebo spíše v supermarketech, a na talíř vám ji mohou naservírovat snad v každé standardní restauraci. Chuť má asi jako každá jiná houba, i když poněkud jemnější. Komu tedy vadí silné houbové aroma, bude u hlívy spokojen.

Ale čím je tak zvláštní, že strčí všechny ty bedly, hřiby nebo žampiony „do kapsy“? v základě je to její obsah zdraví prospěšných látek. V některých se s jinými houbami kryje, jinde je značně převyšuje.

V první řadě obsahuje velké množství vody, dokonce prý až devadesát procent. S čímž také tak nějak souvisí nízký obsah tuků a svým způsobem i nízký obsah nasycených mastných kyselin. Hlíva obsahuje velké množství vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení a tudíž i následné hubnutí. Tato vláknina pročistí organismus a člověk se pak cítí svěží, mladý a fit. Z vitamínů je zde silné zastoupení většiny vitamínů skupiny B a také vitamín D2. Hlíva samozřejmě obsahuje i množství minerálů a stopových prvků, z nichž nejvíce jsou obsaženy železo, sodík, draslík, fosfor, také důležitý zinek, neméně důležitý selen spolu s chromem, mědí a jódem.

Vzhledem k tomu, že hlíva ústřičná obsahuje množství rostlinných sterolů, je naprosto nezbytná pro osoby s hypertenzí, tedy vysokým krevním tlakem. Obsah škodlivého cholesterolu tyto steroly pohlcují a odvádí z těla ven. Hlíva obsahuje také spoustu dalších látek, jako jsou esenciální i neesenciální mastné kyseliny. Což je dobré vědět, ale důležitější je si pamatovat, co všechno díky hlívě získává náš, stále více zatěžující, organismus.

Dlouhodobá a pravidelná konzumace hlívy je vhodná pro všechny a zejména pak osoby, které ve větší míře holdují, či holdovaly alkoholu. Hlíva totiž regeneruje játra, velice důležitý orgán pro správné fungování těla. Po regeneraci se také stará, aby játra měla vše, co je potřeba a nic je nezatěžovala, ani nadbytečný tuk.

Má naprosto fenomenální antibakteriální a antivirové účinky a díky tomu tvoří velice důležitý ochranný štít organismu proti napadení vnějšími bacily. Pravidelným konzumentům se tak ve velké míře vyhýbají běžná nachlazení, rýmy, ale i chřipky, angíny a další nemoci, dokonce i ty vážnější, jako jsou nemoci srdce a i rakoviny.

Hlíva se dá připravit běžným způsobem, jak jsme zvyklí vařit houby, ale je možné ji konzumovat i ve formě tablet, z nichž se získá potřebná denní dávka. Navíc při tepelné úpravě se řada důležitých látek z těla vytrácí.

Dík, že obsah látek v hlívě pomáhá s detoxikací organismu, tak nejenže dochází i k redukci tělesné hmotnosti, ale vylepšuje se i stav pokožky, vlasů a nehtů. A ještě velice důležitá informace na závěr – průzkumy ukázaly, že lidé, trpící nějakou chronickou nemocí – diabetes, astma aj., se po pravidelné konzumaci cítí lépe a průběh onemocnění se jim také výrazně zlepšil.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra