Znáte jihoamerické yerba maté?

08.03. 2015 • Zdraví 974x

Rostlinu s názvem cesmína paraguayská moc lidí nezná, a to i přesto, že pijí nápoj označovaný jako maté. Právě ten se totiž z dané rostliny připravuje a potěší nejenom svou chutí, ale i prospěšností. Pojďme si rostlinu i samotný nápoj přiblížit více.

Čím je cesmína paraguayská známá?

Primárně rostlinu poznáme tím, že se jedná o stromovitou rostlinu z rodu cesmínovitých. Do něho spadají dvouděložné rostliny. V tomto případě se jedná o opadavý keř, který dnes můžeme najít na všech kontinentech naší země. Samozřejmě od toho se odvíjejí i jednotlivé typy, a tak dnes není problém seznámit se nejenom s cesmínou paraguayskou, ale také modrou, ostrolistou, vroubkovanou, nebo temnou a přeslenitou.

Původ, jaký však má cesmína paraguayská se váže výhradně k oblastem Jižní Ameriky. Právě zde roste ve formě stále zeleného stromu, který dosahuje délky okolo 20 metrů. Charakteristikou prostředí je především vlhká oblast okolo potoků a řek, ale výhradně v nadmořské výšce v rozmezí 500 – 700 metrů. Plody rostliny jsou také poměrně dobře identifikovatelné, jelikož jde o červené peckovice. Listy poznáme podle vejcovitého tvaru, který má vroubkovaný okraj. Kromě přírodního výskytu je cesmína paraguayská také pěstovaná, a to v oblastech, jako je Paraguay, Brazílie, nebo Argentina a Uruguay.

Čím je charakteristický nápoj maté?

Především tím, že v současné době se jedná o nejrozšířenější typ nápoje, který je konzumován v oblasti Jižní Ameriky. Především Uruguay a Argentina ho dokonce mají jako svůj nápoj národní. Právě ten vyžaduje základní surovinu, kterou je cesmína paraguayská, a to konkrétně její listy. Zajímavé na nápoji je i to, že se k němu váže celá řada tradic. Mezi ty patří to, že by se měl podávat ve vydlabané tykvi, nebo snad i to, že je usrkáván bambusovým brčkem nebo speciální kovovou slámkou. Samozřejmě známé jsou i další možnosti, jak maté pít. Dnes může být kombinováno s limonádou i džusem. Důležité je dodat i to, že se často pije ve skupinách.

Zajímavým faktem je i to, že maté má velmi pozitivní vliv na naše tělo, což celkově přispívá k jeho oblibě. Na tu mají vliv ale i chutě, ke kterým patří rozhodně ty tradiční, a to tradicional a especial. Jsou ale i další, o něco modernější varianty, které jsou určeny všem, kteří nápoj teprve ochutnávají. Nejsou tolik hořké a jsou celkově o něco jemnější. Vliv na to má hlavně samotná doba zrání, ale také technika, v rámci které se melou jednotlivé lístky. A to buď nahrubo, středně, nebo samozřejmě jemně. Vliv na chuť má i správná příprava, která také patří mezi jeden z tradičních rituálů. Kdo mázkem nápoj ochutnat, rozhodně nioc nezkazí, pokud vsadí na výrobce jako Taragui, Cachamate, Rosamonte či Cruz de Malta.

Kalabase a bombille – základní pomůcky

Při přípravě se samozřejmě neobejdeme bez dvou hlavních pomůcek. Pojďme si je také důkladněji představit.

Kalabasa – jedná se o nádobu, prostřednictvím které se maté pije. Ačkoliv existují různé varianty, ty původní jsou vyráběny výhradně z tykve, ale i řady dalších materiálů. Současné trituály dovolují třeba dřevo nebo keramiku, ale i dýni. Důležitá je i údržba dané nádoby, která by měla vždy důkladně proschnout, což eliminuje riziko vzniku plísně.

Bombilla – Jedná se o brčko, nejčastěji vyrobení z běžné slámy, případně z bambusu. Právě jeho prostřednictvím se maté pije. Kromě klasické slámy je možné využívat také brčka bambusová, nebo moderní, vyráběná z nerezu- Charakteristické je především tím, že se skládá z takzvaného náustku a dále dlouhého krčku, ale také sítka, které je určené pro přípravu nápoje. Správné brčko bombilla je ale charakteristické i bohatým zdobením v podobě různých ornamentů. Dnes také najdeme specielní tvary, které chrání před případným spálením.

Jaké účinky maté přináší?

Zpět ale k původní rostlině, kterou je cesmína paraguayská. Ta má samozřejmě řadu pozitivních látek. Jsou to vitaminy jako A, B nebo C, ale i řadu minerálů – konkrétně je to hořčík, vápník, železo a křemík. Obsahuje i řadu tříslovin, jako polyfenoly, nebo teoflyn. Důležitou složkou dané rostliny, a tedy i samotného nápoje je i kofein.

Právě složení výrazně přispívá k tomu, jak může naše tělo fungovat, nebo jak se můžeme také cítit. Pití maté blahodárně působí na náš nervový systém a kofein výrazně snižuje únavu a zlepšuje koncentraci. Stejně tak ale další látky přispějí k posílení imunity, nebo k vyčištění, tedy detoxikaci organismu. To může mít pozitivní vliv i při redukčních kúrách, kdy nám cesmína paraguayská pomůže zhubnout. Pozitivum v tomto směru je i lepší podpora zažívání, nebo také lepší funkce našich ledvin a zlepšování duševní kondice.

Jak maté připravit?

Postup není natolik složitý, jak se může zdát. Prvním krokem je kalabasa, která se naplní do poloviny sypkým práškem. Otvor se přikryje a s nádobou se několikrát zatřese. Následně je kalabasa obrácena na stranu, aby se maté nashromáždilo v potřebném místně. Jakmile je vytvořen malý kopeček, je zalitá trochou studené vody – to je důležitý postup.

Poté stačí počkat několik minut a následně je vloženo zmíněné brčko. Poté už stačí pouze horká voda, ohřátá zhruba na 80 stupňů Celsia. Charakteristikou správné přípravy je i to, že nad hladinou by měl zůstat malý ostrůvek suchého maté. Některé přípravy umožní dochucení karamelem, cukrem, ale třeba i citronem a medem.

Kvalitní maté je základ

V rámci přípravy nápoje je důležité zaměřit se i na kvalitu. Na tu mají vliv hlavně výrobci, ale také samotní prodejci. Pokud vyberete kvalitní produkt, můžete se už zaměřit jenom na jeho konkrétní chuť. Jak jsme zmínili, klasická je poměrně hořká a tak se nabízejí i jemnější, nebo ochucené varianty pro začátečníky. Vše je prodáváno jak ve formě sypaných nápojů, tak pro usnadnění přípravy i v čajových sáčcích.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra