Účinky čaje na lidské zdraví

07.10. 2013 • Zdraví 1232x

Podle tradiční čínské medicíny jsou za 90 % všech nemocí zodpovědné naše emoce. Chvíle uvolnění nad šálkem kvalitního čaje a posezení v dobré čajovně s přáteli je již prvním stupněm k udržení vašeho dobrého duševního zdraví. Může však čaj mít skutečně léčebné účinky i na vaše tělo? Čaj, zejména zelený, obsahuje až 30 % polyfenolů, které patří mezi tzv. čajové katechiny. U těchto přírodních sloučenin byl prokázán pozitivní vliv na lidský organismus. Černý čaj je během zpracovávání fermentován a rychle sušen, čímž ztrácí značný podíl katechinů. Pitím 5-10 šálků zeleného čaje denně předcházíte onemocnění srdce a cév, žaludečním vředům a dokonce rakovině tlustého střeva.

Bylo též laboratorně prokázáno, že čaj preventivně působí proti nádorovým onemocněním. Porovnáním četnosti výskytu rakoviny plic v Japonsku a v USA se zjistilo, že u kuřáků pijících zelený čaj se rakovina plic vyskytuje o 45 % méně často, než u osob aktivně kouřících, nebo dlouhodobě vystavených cigaretovému kouři. Při dalších výzkumech byly zjištěny preventivní účinky zeleného čaje  proti rakovině jícnu, žaludku, kůže, prsu, slinivky, střev a prostaty. V čaji je totiž obsažen tzv. epigallokatechin gallate (EGCG), který má schopnost na sebe vázat urokinázu. Tento enzym figuruje v kontextu s rakovinnými metastázemi.

Protinádorové účinky zeleného čaje souvisejí s antioxidačním působením polyfenolů. Antioxidanty, mezi něž patří např. vitamín C, A a E, chrání buňky před účinkem volných radikálů. Volné radikály vznikají v našem těle zcela samovolně, aniž bychom tomu mohli zabránit. Vdechovaný kyslík se spojí s vodíkem, vznikne voda a zbytky molekul sacharidů a lipidů – ty se kvůli odštěpenému vodíku stanou volnými radikály s nepárovými elektrony. Volné radikály jsou tedy nabité částice, vstupující do dalších, pro organismus nepříznivých reakcí, jež ještě podporuje smog, UV záření a různé chemické látky, s nimiž se v domácnosti běžně setkáváme. Volné radikály se sice uplatňují v některých životně důležitých procesech, jejich hladinu je však třeba udržovat na bezpečné úrovni. Nezapomeňte, že zelený čaj má 6x silnější antioxidační účinky než čaj černý a že mléko antioxidační působení čaje zeslabuje. Milovníky černého čaje jistě zase potěší jeho protichřipkové působení díky theaflavinu.

Důležité jsou i čajové alkaloidy – tradičně známý kofein zahání únavu a aktivuje činnost mozku, podporuje činnost srdce a trávení, diureticky působí na ledviny. Jeden šálek čaje obsahuje 10 – 50 mg kofeinu, což stačí na mírnou stimulaci nervové soustavy, která navíc vydrží dlouhou dobu. Alkaloidy theobromin a theofylin mají vliv na rozšíření průdušek, využívá se jich při léčbě astmatických potíží.

Čaj má schopnost snižovat hladinu krevního cukru i cholesterolu v krvi. Stačí vám k tomu už 4-5 šálků pravidelně každý den. Málo se ví, že se v čaji skrývá také fluor, což pozitivně ovlivňuje stav naší zubní skloviny. Laboratorně bylo dokázáno, že látky obsažené v čaji zpomalují růst bakterie Streptococcus mutans, která způsobuje zubní kaz. Z dalších minerálů, jichž čaj celkem obsahuje asi 5%, se vám bude jistě hodit draslík, hořčík, vápník, zinek, železo, fosfor, sodík a mangan, nemluvě o významné koncentraci vitamínu C , E a skupiny B. Pokud vám nechutná čaj v tekutém stavu, vyzkoušejte ho ve volně prodejných tobolkách.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra