O oblíbené metodě hubnutí s názvem Dělená strava

06.09. 2013 • Hubnutí 912x

Zakladatelem změn jídelníčku dle pravidel dělené stravy byl Američan - lékař Howard Hay. Při tvorbě těchto pravidel však nezamýšlel redukovat tělesnou hmotnost, ale soustředil se především na objevení metody, při které by změnou stravy mohl pomoci lidem s ledvinovými onemocněními. Dnes je již však dělená strava proslavená spíše jako nevšední metoda určená ke snížení hmotnosti. Dle odborníků je tento způsob lidskému zdraví prospěšný, jelikož může odstranit zažívací problémy a má celkově pozitivní dopad na fungování zažívacího traktu.

Podstata dělené stravy je založena na myšlence, že jednotlivé potraviny jsou rozdílné podle toho, zda jsou tráveny v kyselém či zásaditém prostředí. Zjednodušeně lze říci, že je lidský organismus při trávení nejméně zatěžován, právě když se nekombinují potraviny s vysokým podílem bílkovin a potraviny s vysokým podílem sacharidů. V případě, že tedy chceme ulehčit našemu organismu a trávení, oddělujeme při jídle bílkoviny a sacharidy.  Zde je také původ pojmenování „dělená strava.“

Obrovské pozitivum ve srovnání s jinými dietami, spočívajícími ve změnách skladby jídelníčku je při dělené stravě především to, že nepřináší žádná větší zdravotní rizika. Samozřejmě jen v případě, že nedoženeme tuto metodu do extrémů jako je například střídání sacharidů a bílkovin co 14 dní.

Lidský organismus má při dělené stravě dostatečný přísun potřebných živin bez pocitu hladovění. Naopak dělená strava může být pro člověka spíše přínosem, jelikož nezatěžuje trávicí soustavu společným trávením cukrů a bílkovin. Je tedy možné pohlížet na tuto dietu jako na možnost, jak zajistit správné fungování trávení.

Dále se již budeme zabývat způsobem jak rozdělovat potraviny při této dietě.

Základem dělené stravy jsou tři skupiny, kam je možné jednotlivé potraviny zařadit. První z nich je skupina bílkovin, druhá jsou sacharidy, třetí skupina jsou potraviny neutrální. Jak již bylo výše zmíněno, pro každou skupinu je důležité vnitřní prostředí, ve které je potravina trávena. Optima lze tedy dosáhnout konzumací jídla, které bude vždy spadat do jedné kategorie, což zajistí nižší únavu organismu vyvolanou běžným trávení.

Doporučené je střídání potravinových skupin v intervalu jednoho dne – např. první den jen sacharidy, druhý den jen bílkoviny. Skupinu, obsahující potraviny neutrální je možné v jídelníčku zařadit kdykoliv. Je dobré uvést i to, že někteří příznivci dělené stravy uvádějí, že není nutné střídat skupiny v jednotlivých dnech, ale stačí střídání v rozestupu jednotlivých jídel – např. k jednomu jídlu bílkoviny, po pěti hodinách zase sacharidy a naopak.

Poslední nezodpovězenou otázkou zůstává, do kterých skupin se konkrétní potraviny řadí. K bílkovinám patří samozřejmě maso. Doporučovaná je konzumace jakéhokoliv masa s výjimkou vepřového a pozor, maso nesmí být obalované ve strouhance, která patří do skupiny sacharidů. Dalšími bílkovinami jsou všechny mléčné výrobky, vejce a sója. Překvapivě je do této skupiny umístěno i některé ovoce, např. citrusy, hrušky, meruňky a broskve.

Sacharidová skupina obsahuje potraviny vyrobené z celozrnné mouky a rýži, dále pak vybranou zeleninu – např. brambory a kukuřici a v neposlední řadě i sladké ovoce jakou jsou banány a hroznové víno.

Co tedy obsahuje poslední kategorie dělené stravy – potraviny neutrální? Může to být poněkud překvapivé, ale kromě podstatné části veškeré zeleniny zde patří i uzeniny, sýry, tučné výrobky (obsahující přes 50% tuku), zakysané mléčné výrobky, ořechy a houby.

Obavy, že budete při této dietě trpět tedy nejsou na místě.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra