Vše o vínu - druhy, degustace a tipy

24.10. 2013 • Zajímavosti 1108x

O víně se hovoří jako o nápoji Bohů. Tradice v jeho výrobě sahá do let dávných a v dnešní době je na trhu tolika různých vín, že si tu svoji chuť nejde každý. Dokonce je to již takový sport, degustovat vína a hledat v nich ty správné chutě. Nikdy se nevyrobí víno totéž chuti i vůně. Záleží nejen na odrůdě a oblasti, ale i aktuálním počasí, které panuje v době zrání.

V historii je víno známo jako běžný nápoj spjat s náboženskou kulturou, a po staletí se podávalo na stolech snad všech národů, vyznání i společenských tříd. Víno pili a pijí jak bohatí, tak chudí. Úplně první víno, podle dostupných informací, se vyrobilo v oblasti dnešní Arménie, za řadu staletí se rozšířilo po celém světě a výjimkou samozřejmě nezůstala ani Česká republika. Zde se začalo vinohradnictví pěstovat už na začátku prvého století a první odrůdy byly dovezeny z Říma. V období Velkomoravské říše se pěstování vinné révy rozšířilo, ale stále zůstává pěstování na Moravě. Až postupem času se pěstování zaneslo i do Čech.

Velkým mezníkem v pěstování vína v Čechách a na Moravě bylo za vlády velkého Karla IV., který sem nechal přivést odrůdy ze západu – Německa i Francie. O tom mimochodem napsal Karel Havlíček Borovský. Přivezená odrůda samozřejmě zde získala jinou chuť, i když postup ve výrobě vína zůstal stejný jako na západě.

Druhy vína

I snad malé dítě ví, že dnes existují na trhu vína bílá, červená, také růžová a šumivá. Odrůd je celá řada a vlivem šlechtění se občas objeví i nějaká ta nová. Podle chuti se pak dělí na vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Přitom záleží na poměru sladu ve víně. Čím ho má víno více, tím je sladší. Bílá vína jsou logicky z bílých hroznů, červená z těch tmavých, přitom přídomek názvu vína dodává právě barva hroznů – modré, šedé apod. Růžová vína jsou jakoby takovým polotovarem vína červeného. Barvu totiž získává hotové víno ze slupek. Čím déle se nechají namleté hrozny stát, tím tmavší červené bude. Logicky tedy je růžové víno slabé červené. Jistou zvláštností je Tramín červený. Jde o bílé víno, vyrobené z červených hroznů. Je to voňavé víno, obvykle polosuché a velice oblíbené.

Jak degustovat víno

Vinaři si umí víno vychutnat. Aby ne, když se jedná o jejich celoroční práci. Proto se správně víno nehltá, ale jemně každý lok nechává láskyplně povalovat na jazyku, a vychutnávat tu pravou chuť. Nalévání plných pohárků a rychlé pití je hotové barbarství, hodné pro jiné nápoje, ale ne kouzelné víno, na jehož hotové chuti i barvě se podílí několik faktorů. Aby se správě uvolnila vůně z vína, skleničkou zakroužíme, aby víno uvnitř vytvořilo vír. Krásně pak ucítíme vůni. Poté se napijeme a každou kapičku necháme doslova rozpustit na jazyku. A zde bychom měli nádherně ucítit vůni i chuť vína. Správně by se měla sklenička držet za stopku, ne za tělo sklenky. Tím totiž udržujete potřebnou teplotu vína.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra