Jsme národ pivařů. Tradičně se pivo vaří ve všech koutech naší republiky, konkurence je jak mezi malými, rodinnými pivovary, tak mezi velkými. Jejich množství však vypovídá o tom, že pivo je v našich končinách oblíbené a jen tak z trhu nezmizí. Tento fakt podporuje i množství druhů piva, míchání nejen barev, ale i chutí a přidávání do piva ovocných koncentrátů. V České republice nenajdeme snad ani jedno restaurační zařízení, kde by pivo neměli v nabídce. Je tak tradiční, jako svíčková nebo smažený sýr a hranolky.
Pivo je vůbec nejpopulárnější nápoj u nás, což vypovídá i o jeho přítomnosti na soukromých i veřejných akcích, pivních festivalech a slavnostech piva. Dá se pít v zimě, ale především v horku, kdy jeho hořkost spolehlivě zažene žízeň a perfektně osvěží tělo i mysl. Kvalitní pivo se doporučuje i na problémy s trávením, nebo poškozený žaludek.
Druhy piva
Abychom se jako laici a naprostí neznalci v pivu vyznali, je pro nás zavádějící informace, že se pivo dělí do několika skupin a to pivo výčepní, což je nízkoalkoholické pivo a je to právě ten zlatavý mok, který vám v hospodě přinesou čerstvě načepované. Dalším druhem jsou ležáky, neboli pivo lahvové, kde je vyšší podíl alkoholu, s porovnáním s pivem výčepním. A třetí skupinou jsou piva speciální, kde je podíl alkoholu vyšší, než u ležáků. Jsou to piva nejsilnější. Další dělení piva je podle barev, na světlé, polotmavé, tmavé a řezané. Mimo tyto základní barvy se v určitém období objevují na trhu barevná piva, jako zelené, na zelený čtvrtek, dále i jiná. Jeden brněnský pivovar dokonce na podporu brněnského hokejového klubu uvařil modré pivo – v barvě hokejového klubu.
Historie piva
První pivo se prý, podle dostupných informací objevilo již ve starověké Mezopotámii. U nás se první zmínky o vaření piva objevují v desátém století, kdy se ještě vařilo z hořčičného semínka. O století později se pak v našich zemích začíná pěstovat chmel právě pro vaření piva. Ve třináctém století se pak dává vaření piva jistá důležitost v podobě uděleného práva. Vznikají sladovnické cechy, což kvalitu vařeného piva zvyšuje. V následujících letech zakládá nejedno město jeden pivovar za druhým a prvně se tak objevují městské pivovary, které fungují dodnes. V osmnáctém století byla tradiční receptura piva obměněna a použit jiný poměr ječného sladu a chmele. Tím se docílilo světlé barvy piva. Tím ale oficialita ve vaření piva nekončí. V Brně se zakládá první pivovarnická škola, kde se učí nejen budoucí čeští sládci, ale i řada zájemců ze zahraničí. Což jen potvrzuje fakt, že české pivo je nejlepší na světě. To řekne každý český milovník piva.
Protože je pivo opravu oblíbeným nápojem, které ale nesmí pozřít řidič motorového vozidla před jízdou, začalo se, a to dokonce už po druhé světové válce s výrobou nealkoholického piva. Obecně jej nazýváme PITO a jde o složeninu slov „Pivo a auTO“, prostě pivo určené řidičům. Je cenově dražší, než běžné pivo, protože se právě z alkoholického piva vyrábí.