Vše o kávě

03.10. 2013 • Zajímavosti 988x

Pití kávy zdomácnělo natolik, že jej bereme jako běžnou součást života. Snad v každé kanceláři je u varné konvice káva v sáčku nebo sklenici, známé zveme na „kafe“, čímž myslíme, že není nutné kávu pít, ale chceme se sejít a“pokecat“ no a o oblibě pití kávy svědčí řada kaváren, které jsou po celé ČR, ale i světě. Pití kávy je standart a naprosto nic neobvyklého.

Tento fenomén pomohl výrobcům a distributorův kávy ke hledání nových, lepších chutí a možnosti výběru takové kávy, která je pro mě nejlepší. Ať už si dáte klasického „turka“, nebo jako spousta jiných si instantní kávu dochutíte cukrem a mlékem. Prostě pijete kávu a vychutnáváte si (většinou) intenzivní kávovou chuť.

Z čeho káva pochází?

Než se dostane do našich šálků, projde káva předem určenou cestou. Kávová zrna, ze kterých se káva připravuje, jsou plodem rostliny kávovník, která má své kořeny v africkém státě Etiopie a postupem času se rozšířila jako po Africe, Jižní Americe, ale také Arábie, která je v současnosti vůbec největším vývozcem kávy. Kávovník ke své prosperitě potřebuje horka, tropy, dostatek vláhy a slunečních paprsků. Zrna se sbírají ještě červená a následně se praží, až získají, nám známou tmavě hnědou barvu. Poté se rozváží do celého světa a průmyslově zpracovávají dále.

Není káva jako káva

Chuť kávy ovlivňuje samozřejmě oblast, kde se pěstuje, ale také nadmořská výška. Obecně platí, že čím vyšší je, tedy blíže ke slunci, je káva jemnější, ale obsahuje i méně kofeinu. Naopak, čím nižší nadmořská výška je, tím je káva silná, až drsná chuť s pořádnou dávkou kofeinu. Na světě dnes existují tři základní druhy kávovníků – Kávovník Arabský, dále je to Robusta a Liberica.

Pravá káva neobsahuje jen kofein, ale i řadu zdraví prospěšných látek. Nechybí v ní vápník, hořčík, draslík, železo, fosfor, bílkoviny, sacharidy, vitamín B3 a další. Jenže to neznamená, že pokud trpíme anémií (nedostatkem železa v krvi, budeme mít kávu šestkrát denně. Tím si zaděláme jedině snad na bolest hlavy.

Nutné je také vědět, že káva velice spolehlivě dehydratuje organismus. V každé dobré kavárně by proto automaticky měli ke kávě podávat sklenku vody, aniž by ji zákazník objednal. Prakticky se dá konstatovat, že jeden šálek kávy se rovná sklenici vody a jste „na nule“. Proto pokud pijete kávu, jako tekutina se nepočítá a navíc vždy s sebou bere i tu sklenku vody. Pijete-li kávu pravidelně, vždy zvyšte příjem tekutin. Jestliže za den vypijete dva šálky kávy (pouze!) a bolí vás hlava, není se čemu divit. Prášek proti bolesti v tomto případě pomůže jedině k poškození jater. Jste naprosto dehydratovaní a v tomto případě musí doplnit minimálně dva a půl litru vody.

Známé druhy kávy

U nás je zdomácnělá tzv. turecká káva, a zajímavé je, že s Tureckem nemá nic společného. Druhou, nejčastěji podávanou kávou je espresso, překapávaná káva, které je navíc základem i jiných káv, jako je třeba cappuccino, které se vytvoří, když se do kávy zamíchá vařené mléko. Jestliže mléko našleháme, dostaneme oblíbené café Laté. Káva, podávaná se šlehačkou je kávou vídeňskou, doplněná vaječným koňakem pak kávou alžírskou no a káva s panákem whiskey, je pravou kávou irskou.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra