Jedlé květy zdobí, chutnají a jsou zdravé

02.11. 2013 • Zajímavosti 1935x

Není těžké je sehnat  a vydrží čerstvé i několik měsíců. Sazenice lze získat i zadarmo. Na talířích vypadají náramně atraktivně a lidskému tělu prospívají. O čem je řeč? O rostlinách, které doplní nejen svou krásou, ale i chutí mnohá jídla. O květech, pomocí kterých je možné na talířích vykouzlit úplná umělecká díla. I šéfkuchaři luxusních restaurací na ně nedají dopustit, neboť ony díky své nevšednosti a barevnosti pozvednou pokrm na ta nejvyšší patra co do estetiky i chuti.

Květy se opravdu jedí, jen je nutné vědět, které to jsou, protože rostliny mohou být i jedovaté. V syrové podobě mají květy parádní vzhled a proto se s nimi zdobí lehké dezery nebo se přidávají do ovocných či zeleninových salátů. Ale není důvod, proč z květů nepřipravit i větší jídlo, polévku, uvařit marmeládu, rosol nebo šťávu. A menší květy jsou vhodné ke kandování, lze je přidat do pomazánek, k sýrům nebo je naložit do octa či oleje.

Nejčastěji konzumovanými květy jsou nerozvinutá květenství brokolice nebo květáku a nedozrálé květní úbory artyčoku. Díky všeobecnému povědomí si myslíme, že jíme zeleninu a málokdo si uvědomí, že se vlastně jedná o květ.

Velmi chutné jsou kvítky čekanky, které stejně jako listy mají mírně nahořklou chuť. Středomořská kuchyně nezapomíná na využití různých tykví a oblíbeným pokrmem tu jsou cukínové tykve s nádivkou nebo s masem. Chuť okurky připomínají květy brutnáku, jíst můžete i květy hořčice, vyběhlého pekingského zelí nebo okry, což je jedlý ibišek.

Mnoho koření má také jedlé a dobré květy, například mateřídouška, tymián, libeček, majoránka, rozmarým a mnohá další. Když nadrobno nasekáte některé z těchto kvítků, tak získáte originální a nevšedně aromatickou přísadu k masům a sýrům.

V kuchyni upotřebíte i květy okrasných rostlin. Velmi často se používají krásně zářivé květy lichořeřišnice, které se stanou ozdobnou tečkou každého salátu, ale jako ještě nerozkvetlé pupeny je můžete naložit – zvláště, pokud vám chutná kapary. Zapomenout bychom neměli na příjemně zbarvené a kořeněné květy měsičku lékařského, které se hodí nejen do salátů, ale vylepšíte s ním  masové nebo smažené směsi a ovocné dezerty. Na měsíček by si při vaření měli vzpomenout především ti, kteří mají problémy s žaludkem, protože přidáním květů do „těžkých“ jídel je učiníte stravitelnějšími.

Odjakživa se v kuchyních používaly růže. Vynikající je především aromatická růže stolistá. Její okvětní lístky mohou ozdobně vylepšit jakýkoliv moučník, je možné je kandovat nebo z nich vyrobit nádherně vonící marmeládu. Když jsme u sladkých jídel, tak do nich zkuste přidat fialky, macešky a dokoce i levandule. Už naše babičky využívaly černého bezu na výbornou šťávu a limonádu, ale můžete zkusit osmažit celá květenství jako řízky. Konzumovat se mohou i další květy, pro větší přehled je uvedeme.

Lichořeřišnice se pěstuje jako letnička a daří se jí na balkonech. Červené, žluté nebo oranžové květy jemně pikantní chuti jsou vhodným přídavkem do salátů.

Fialka je hojně rozšířená drobná rostlinka. Sladké květy výborně doplní dezerty a ovocné moučníky. Hodí se k výrobě vynikajícího octu.

Maceška je prošlechtěná dvouletka mnoha krásných barev. Květy se nejvíce využívají k salátové dekoraci.

Heřmánek je velmi známou léčivkou, která chutí připomíná jablko. Přidává se do salátů a možno využít i na dezerty.

Květy begonie se stanou tou pravou ozdobnou tečkou na každém šlehačkovém, ovocném a zmzlinovém poháru. Když ochutnáte řapík, vzpomenete si na rebarboru.

Brutnák skvěle chutná a silně připomíná okurku. Jde o ideální přísadu do tvarohových a zeleninových pomazánek.

Růže stolistá je nejen nádherná, ale z jejích květů jsou výborné marmelády, rosoly a čaje, čerstvé zdobí veškeré dezerty. Květy mají mnohé léčebné vlastnosti, ale zajímavé jsou i jejich afrodiziakální účinky…

Vzop je bylina, která se musí pěstovat na slunci. Květy najdou využití v pomazánkách, na jednohubkách a chlebíčcích, navíc se z nich vyrábí speciální afrodiziakální víno

Bez černý má jediněčnou chuť a ve známost vzešel jako vynikající léčivka. Když z květenství za studena připravíte šťávu nebo limonádu, tak nebudete litovat. A výborné jsou celé osmažené květy s bramborem

Zkuste drobnými kvítky mateřídoučky posypat kuřecí maso (steak ) nebo přírodně připravenou zvěřinu.

Květy tykví a cukety můžete naplnit masem, šunkou s křenem, sýrem nebo nádivkou a zapéct. Pozor, květy jsou křehké, manipulujte s nimi dost opatrně.

Už jen výčet dalších jedlých květin – měsíček, chrpa, pampeliška, šafrán, gladiol, jabloň, jiřinka, chryzantéma, akát, pažitka, aksamitník, hluchavka, orchidej, fuchsie, kamélie, levandule, šeřík, pelargonie, karafiát, sedmikráska atd.

Dobrou a barevnou chuť…

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra