Vše o špenátu

01.10. 2013 • Zajímavosti 1286x

Chodili jste do školní jídelny na obědy a pamatujete si zelený sliz bez chuti a zápachu? Nikdo ho nesnášel a kuchařky ho podivně nazvaly špenátem. Zmrazený špenátový protlak povařily v troše vody a neměly ostych jej vydávat na talíře, jako jedno z hlavních jídel dne pro rostoucí a dospívající jedince, kteří potřebují pro svůj dobrý vývoj také množství zdraví prospěšných látek.

Špenát je listová zelenina, planá důležitých látek, které tělo potřebuje. Bohužel z důvodů znechucenosti ze závodního stravování, je v našich končinách špenát neoblíbeným artiklem, i když chudák za to vůbec nemůže. Stačí upravit jeho přípravu a hned si ho zamilují všichni v rodině – i děti.

Pepek námořník a špenát

A podobnou zkušenost se špenátem měli i obyvatelé USA, což vedlo tehdy, v roce 1929, k vytvoření postavičky Pepka námořníka, který po spolknutí špenátu dostane obrovskou sílu a přemůže nepřemožitelné. Marketingová akce měla nejen posílit odbyt špenátu, ale ukázat i na množství železa, které špenát obsahuje. Jenže tehdy se, možná záměrně, vědci spletli a ve špenátu je železa podobně, jako v jiné listové zelenině.

Obsah špenátu

Ale nejen kvůli železu by měl být špenát konzumován. Obsahuje totiž mnoho důležitých látek pro správný vývoj. V první řadě je nutno zmínit velké množství vlákniny. Ta je nezbytná pro zachování dobrého trávení a detoxikaci organismu. Tím, že odlehčuje trávení, odlehčuje i tělu a nejen že se zlepšuje kvalita pokožky, vlasů, nehtů apod., ale člověk i hubne. Další dobrý důvod, proč se pustit s vervou do konzumace špenátu.

Mimo vlákninu a železo obsahuje špenát také řadu vitamínů, jako E, K, vitamíny skupiny B a provitamín A. ve špenátu jsou hojně zastoupeny prvky jako draslík, jód a mangan. Obsah látek ve špenátu nejen že napomáhá při redukční dietě, očisťuje tělo, ale dokonce zpomaluje stáří. Alespoň to fyzické – v občance nám roky neubudou. Špenát je i velkým bojovníkem se stresory, respektive má výrazné uklidňující účinky na duševní zdraví jedince a podílí se na odstranění napětí v těle.

U nás známe, bohužel, zejména špenátový protlak, tedy to, co v prodejně potravin vyndáme z mrazicího boxu jako zelenou kostku. Doma rozmrazíme, přidáme několik surovin a podáváme s vařeným vejcem, bramborovým knedlíkem a někdy masem. Jenže tepelnou úpravou zelenina ztrácí velké množství zdraví prospěšných látek. Proto je vhodné jíst i špenát čerstvý – přidat do salátu apod.

Dnes už se s čerstvým špenátem můžeme setkat nejen v dobrých restauracích, ale i v prodejnách zelenin a ovoce. Mnohé překvapí, že lístky špenátu mají při konzumaci zcela jinou chuť, než je právě u vařené drti. Může mírně prlit na jazyku, ale rozhodně si jeho chuť s ničím nespletete. Salátům dodá jejich identickou chuť i barvu a spolu s tím napomůže zdravému trápení.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra