Čokoláda

01.01. 2011 • Zajímavosti 928x

Hnědá pochoutka nezaměnitelné chuti i vůně. S oříšky, i bez nich, s náplní, kousky ovoce, lupínky, tmavá, mléčná, bílá, někdy i barevná. To vše a mnohem více je čokoláda, úžasný objev, který nejen dodá rychlou energii, ale pohladí i chuťové pohárky a povzbudí dobrou náladu, případně uklidní rozčilení.

Jak k nám čokoláda přišla

Původně nešlo o tuhou tabulku, ale nápoj, který dokonce ani nebyl sladký, spíše hořký. Úplně první zmínka o čokoládě pochází z doby Mayů, asi tři tisíce let před naším letopočtem. Mayové a později i Aztékové, vyráběli z kakaových bobů nápoj, který si nazvali jako chocolati a již tenkrát považovali za afrodiziakum ten hořký, tmavý nápoj. Nápoj ochutili chilli nebo vanilkou a byl to nápoj nejvýše postavených.

Čokoláda v Evropě

Dlouhá léta téměř nic, až v šestnáctém století se díky výpravě španělského kolonizátora a dobyvatele, Hernána Cortése dostávají kakaové boby do Evropy. Spolu s nimi přivezl i recepturu na vaření čokolády, což si ihned získalo oblibu u veřejné populace. Nejprve tedy pouze v samotném Španělsku, které recepturu bránili před ostatními národy, ještě než ji dodali nové ingredience a sladkou chuť.

V historii čokolády je toho samozřejmě mnoho, důležitým okamžikem je pak rok 1847, kdy byla vyrobena vůbec první tuhá čokoláda na světě. První mléčná čokoláda asi o třicet let později, přidáním kondenzovaného mléka.

Jak se vyrábí čokoláda

Kakaové boby se suší, drtí, zpracovávají. Zbavují se slupek a následně se praží a poté melou. Vznikne kašovitá hmota, ta se následně mísí s kakaovým máslem a následně je na světě hmota, ze které se dále předepsanými technologickými postupy vyrábí samotná čokoláda.

Obsah čokolády

Pravá a kvalitní čokoláda je tak, která obsahuje ve svém základě kakaovou hmotu, kakaové máslo a kakaovou sušinu. Žádný rostlinný tuk. Jedině bez přidaných tuků je to částečně i zdraví prospěšná látka, obsahující jak bílkoviny, tak samozřejmě cukry a tuky, ale i vitamín B6, selen, vitamín C, D, i E z prvků draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, železo, také měď, zinek, jód anebo mangan.

Nekvalitní čokoládová náhražka

Proces výroby čokolády je poměrně nákladný, a pokud chce výrobce nabízet skutečně kvalitní a pravou čokoládu, musí být obeznámen s tím, že jeho produkt se bude na trhu zdát předražený. Cena bude nesrovnatelná s levnou čokoládovou náhražkou, která si drze na obal napíše „čokoláda“. Náhražky čokolád ve svém obsahu mají velký oddíl cukrů, tuků ale především rostlinných tuků a další prvky. Klasikou je „čokoláda“ přivezena od našeho severního souseda. Při požívání si člověk není jistý, zda má v ústech kus ztvrdlého tuku, či něco jiného. I když cena je lákavá, s pravou a výživnou čokoládou nemá nic společného. Pravá čokoláda pohladí vaši mysl a navnadí vaše smysly. Doplněná příjemnou vůní vás dostane i do extáze.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra