Co je a jak se projevuje salmonelóza

06.09. 2013 • Zdraví 1845x

Salmonelóza je infekční průjmové onemocnění zapříčiněné bakteriemi roku Salmonella. Výskyt tohoto onemocnění je poměrně častý. Každý rok potrápí v České republice zhruba 30 000 lidí, i když počet nakažených se v posledních letech snižuje.

O název onemocnění se zasloužil americký patolog a veterinář Daniel Elmer Salmon, který bakterie v roce 1884 objevil. K dnešnímu dni existuje více jak 2 000 různých bakterií druhu Salmonella. Pro lidi jsou však nebezpečné jen čtyři z nich. Nejčastější z nich má jméno Salmonella enteritis.

Salmonelóza nebývá většinou nijak vážným onemocněním, větší riziko hrozí pouze u dětí a starších či nemocných lidí, u kterých může rychle dojít k dehydrataci. V každém případě ji není radno podceňovat. Tyto bakterie se dokážou rychle množit a jsou velmi odolné.

Příznaky

Inkubační doba je u salmonelózy velmi krátká. První příznaky nastávají maximálně do 48 hodin od nákazy. Patří mezi ně:

·  průjem

·  křečovité bolesti břicha

·  únava

·  slabost

·  horečka až 39°C

·  zvracení

·  pocit na zvracení

·  stolice s krví

Příčiny

Jak už bylo řečeno, salmonelózu způsobují bakterie skupiny Salmonella. Ty se přenáší pozřením nakažené potravy nebo vody. Bakterie se dokážou udržet a množit prakticky v kterékoliv potravě. Neodradí je například ani zmrazení potravy. Ve stadiu zmrazení se pouze zastaví jejich množení. Ideální podmínky jim přináší pokojové teploty potravin. V takovém případě se dokážou během několika minut zdvojnásobit.

Nejrizikovějšími potravinami jsou:

  • čerstvé i mražené maso (zejména drůbeží)
  • mleté maso
  • vejce (zejména povrch skořápek)
  • majonézy, zmrzliny a ostatní výrobky z vajec
  • nepasterované mléko

Léčba

V průběhu onemocnění je důležité doplňovat tekutiny ztracené následkem zvracení a průjmu. Vhodné jsou minerální vody, které zajistí také dostatečný přísun iontů, černý čaj nebo iontové nápoje. Podávat lze živočišné uhlí, Endiaron nebo Santax.

Samozřejmostí je dietní stravování (suchary, vařená rýže, zeleninové vývary, banány). Postupem času je dobré zařadit do jídelníčku také mléčné výrobky, které napomůžou obnovit střevní mikroflóru.

Při léčbě salmonelózy není vhodné užívat antibiotika. Ty by totiž jen zpomalily proces odstranění bakterií z těla.

Během 7 až 14 dní by měly všechny výše zmíněné příznaky odeznít. Bakterie se ale z těla mohou dostávat stolicí až několik měsíců. Takový člověk je stále přenašečem bakterií.

Prevence

Základním pravidlem předcházení nakažení salmonelózou je správná hygiena a konzumace správně zpracovaných potravin. Vyvarujte se syrovým či nedostatečně vařeným vajíčkům, masu. Dbejte na dostatečnou desinfekci kuchyňského nádobí. K nákaze může dojít i prostřednictvím nože nebo prkénka, na kterém byly infikované potraviny zpracovávány. Jídlo by mělo všemi částmi projít varem o teplotě 70°C. Teprve tehdy dojde ke zničení potenciálních bakterií.

Komplikace

V průběhu onemocnění hrozí, že dojde k dehydrataci organismu. A to především u dětí, u starších lidí a u lidí se sníženou imunitou. Příznaky dehydratace jsou apatie, halucinace, nízký krevní tlak, sucho v ústech.

V průběhu dlouhodobé nákazy může dojít k usazení bakterií do hlubokých vrstev sliznice, odkud se mohou rozšířit pomocí krevního oběhu do celého těla a způsobit tak poškození některých orgánů (např. poškození jater nebo ledvin, zánět kostí, zánět mozkových blan, zánět srdečních chlopní, zánět žlučníku, zánět močového ústrojí a další).

K nákaze salmonelózou může přispět i užívání některých léků, např. antacid, které omezují vznik kyselých žaludečních šťáv.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraMahjong Alchemy online hraSara Super Spa online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra