Francouzská kuchyně - modla všech labužníků

17.06. 2013 • Cestování 1329x

Francouzská kuchyně je vyhlášená po celém světě. I když se spousta restaurací snažit vařit ve francouzském stylu, přeci jenom je nejlepší vyrazit přímo do země vynikajícího vína, křupavých baget a ryb na spoustu způsobů. Hned, jak překročíte hranice Francie, začnou se vaše chuťové pohárky chvět očekáváním a donutí vás do nekonečna ochutnávat stále nové speciality.

Francouzi – národ gurmánů

Francouzi si na své vynikající kuchyni zakládají a nedají na ni dopustit. Na světě byste těžko hledali národ, který se tak vášnivě a dopodrobna zabývá jídlem. Pokrmy jsou čerstvé, chutné a kvalitní. Restaurace se hodnotí podle kvality služeb a zdejší obyvatelé se tím řídí při výběru místa na oběd či večeři. Oblíbené jsou i různé televizní pořady zabývající se vařením.

Regionální kuchyně

Ne všechny pokrmy ve Francii jsou stejné. Každý region má svoje vlastní speciality, které se vyrábějí výhradně z místních čerstvých surovin. Zajímavým zážitkem může být poznávací výlet spojený s degustací pokrmů různých francouzských krajů.

Francii lze rozdělit podle toho, jaký tuk se používá při vaření jídla. Pro jižní Francii je typické používání panenského olivového oleje, pro sever země čerstvé máslo. Na jihozápadě pak nesmí v pokrmech chybět pořádně tučné husí či kachní sádlo.

V každém regionu můžete navštívit spoustu restaurací, od těch nejdražších a ž po ty docela levné. Jestli chcete ochutnat pravou chuť Francie, volte lidové restaurace. Jestli vám přijde v restauraci draho, najíte se dobře i v proslulých francouzských bistrech nebo kavárnách.

Dáváte-li přednost přípravě vlastního jídla, nakupte si kvalitní suroviny na typických francouzských trzích.

Typy na regionální speciality

Jestli se necítíte na experimentování, zajeďte si do Alsaska. Tento region začíná na hranicích s Německem, což má vliv i na zdejší kuchyni. Typickým pokrmem je cassoulet. Jedná se o hodně sytý pokrm, který se připravuje z kachního masa, uzenin, rajčat a bílých fazolí. Zaručujeme vám, že tak dobře jste se už dlouho nenajedli. Ze zdejšího regionu pod Alpami pochází i pochoutka, která dobyla celý svět – fondue. Pochutnat si můžete na sladkých i slaných omáčkách, ve kterých se dá namáčet v podstatě cokoliv.

Když vyrážíte do Francie za zdejší kuchyní, nesmíte vynechat Provence. Nejenže si odsud určitě povezete nejeden pytlíček s voňavými bylinkami, ale ve městě Marseille ochutnáte i vynikající rybí polévku bujabézu.

Lyon – hlavní město gurmánů

Lyon je centrem zájmu nejen strávníků, ale i kulinářů. Můžete tu navštívit ty nejlepší restaurace, ve kterých si pochutnáte na bezchybných specialitách šikovných kuchařů. Pokud máte dost času, poseďte co nejdéle a užívejte si pokrmy všemi smysly. Dejte si lehký předkrm, jako hlavní chod si pochutnejte na grilovaném masu či rybách a neopomeňte ani některý z neskutečně výborných moučníků. Když se potřebujete najíst rychle, zastavte se ve francouzském bistru zvaném bouchons, kde se najíte za příznivé ceny, a přitom kvalitně.

Snídaně

Typický Francouz ráno snídá různé pečivo namazané voňavým máslem a džemem. Pokud vyrazíte do francouzských ulic na snídani, můžete si ji vychutnat v některé rodinné pekárně, ze kterých se line neodolatelná vůně čerstvého pečiva. Kromě nich nabízejí snídaňová menu i romantické kavárny i již zmiňovaná bistra. Zakousněte se do čerstvě upečeného croissantu, čokoládových rolek z listového těsta nebo do obložených baget. Milovníci voňavé kávy si jistě užijí chuť pravého espresa, ostatní mohou pečivo zapíjet čajem. V kavárnách se setkáte i s nabídkou vína, které přispívá k tomu, aby se vám hned od rána nastartoval metabolismus.

Oběd

Předkrm

Při návštěvě Francie nezapomínejte zajít do typické francouzské restaurace. Jen se připravte na to, že od stolu jen tak nevstanete. Typické menu se totiž skládá alespoň ze tří chodů. Jako předkrm můžete zvolit polévku, čerstvé saláty nebo lze zobat kousky šunky či klobásy.

Hlavní chod

Typickým hlavním jídlem jsou ryby a další druhy masa. K nim si volíte různé přílohy nebo delikátní omáčky.

Dezert

Až vám trochu slehne, zakončete příjemné posezení dezertem. Na své si přijdou milovníci slaného i sladkého. Vynikající volbou je sýrový talíř, který vám poskytne ochutnávku různých domácích sýrů z kravského, ovčího i kozího mléka. Přikusovat k nim budete výborný chléb a připíjet víno podle své vlastní chuti. Pokud jste spíš na sladké, zaujme vás koláč různých chutí, nebo slaďoučký ovocný sorbet. V letní sezóně přijde vhod dezert zvaný Peche Melba, což jsou nakrájené čerstvé broskve se zmrzlinou, přelité malinovou polevou.

Bez vína by to nešlo

Víno má ve Francii dlouholetou tradici, která sahá až do starověku. Římané si víno ze zdejší oblasti oblíbili natolik, že po celé říši začala růst jedna vinice za druhou. Vín můžete ochutnat spoustu. Některá si získala dokonce celosvětové renomé. Jsou to třeba vína z oblasti Champagne, Bordeaux, Burgundska nebo Rhony, která se stala inspirací pro vinaře po celém světě. Víno se pěstuje zejména na jihu země, odkud putuje do celého světa řada kvalitních značek. Velkým zážitkem je výlet po francouzských vinicích, kde se nejen dozvíte spoustu nových informací o výrobě vína, ale budete moct i ochutnat. Určitě si domů odvezete i nejednu lahvinku. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články
Nej online hry
Bubble Glee online hraRise of Atlantis online hraSara Super Spa online hraMahjong Alchemy online hraSnail Bob 2 online hraPersonal Shopper 2 online hraLady Gaga Celebrity Makeover online hra